Door: Wil & Roel Koning
Bordeaux: wijnen met finesse
De Bordeauxstreek is zonder twijfel een van de belangrijkste gebieden waar wijn wordt geproduceerd. Op 115.000 hectare grond worden druiven verbouwd met een opbrengst van 500 miljoen liter wijn per jaar: rode, witte en roséwijn. En niet zo maar wijn. Alle wijnen uit de Bordeaux kenmerken zich door hun elegantie, grote finesse en smaakschakeringen. Dit is te danken aan de kwaliteit van de grond en van de druivenrassen. De meeste Bordeauxwijnen zijn samengesteld uit verschillende druiven die elk hun eigen specifieke smaak geven.
De Bordeauxstreek is verdeeld in een achttal wijndistricten. De bekendste daarvan zijn de Médoc, de Sauternes, de Pomerol en de Saint-Emilion. Hier worden de grote wijnen van de Bordeaux verbouwd.
Château Margaux uit de Médoc mag zich tot een van de fraaiste, maar ook kostbaarste wijnen van de wereld rekenen.
Een goede Bordeaux hoeft echter niet altijd kostbaar te zijn. Streken zoals Fronsac en Côtes de Bourg kunnen wijnen leveren met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ook maken de beroemde châteaux vaak een tweede wijn, die de kwaliteit van de eerste wijn benadert, maar sneller op dronk is en minder kost. Naast wijn kent de Bordeaux ook culinaire verrassingen. Lamprei, een vis afkomstig uit de rivier de Gironde, wordt gekookt in rode Bordeaux. Samen met de ingekookte saus en begeleid door een mooie rode Bordeauxwijn een verrukkelijke combinatie.
|
|
|
Ch. Margaux |
Bordeauxwijnen zijn rijk geschakeerd van smaak. Dit is vooral te danken aan de unieke combinatie van natuurlijke factoren waarvan de wijnbouwers optimaal kunnen profiteren. Het klimaat van de Bordeaux is voor wijnbouw uitstekend: veel zon en voldoende vocht. Door aanplant van de juiste druif op het juiste grondgebied kan de smaak van de druif zich volledig ontwikkelen.
De meeste Bordeauxwijnen worden samengesteld uit diverse druiven (assemblage). Door de keldermeester van elk wijndomein worden de percentages bepaald van de verschillende druivensoorten. De assemblage zorgt voor een complexiteit en gratie in de smaak die de Bordeauxwijnen kenmerkt.
De witte wijnen worden veelal samengesteld uit de druiven sémillon en sauvignon blanc. Verder worden ook in mindere mate muscadelle, ugni blanc, colombard en merlot blanc gebruikt.
Voor de rode wijn zijn de cabernet-sauvignon en de merlot de belangrijkste druiven. Verder werden voor Bordeauxwijnen op kleinere schaal cabernet-franc, malbec en petit verdot aangeplant.
De witte Bordeaux is sedert de jaren zeventig verdreven van zijn eerste plaats als wijnleverancier in de streek. Bracht toen de Bordeaux meer witte dan rode wijn voort, tegenwoordig bestaat de witte wijnproductie nog slechts uit 22%. Deze relatief lage productie zegt echter niets over de kwaliteit van de wijnen. Naast de algemene Bordeaux Blanc (Appellation Bordeaux) hebben een aantal streken het recht om hun naam aan de wijn te verbinden. Daarbij moeten de betreffende producenten voldoen aan een aantal voorwaarden. De opbrengst per hectare moet bijvoorbeeld lager zijn dan die van de "gewone" Bordeaux. Uiteraard speelt kwaliteit en samenstelling van de wijn ook een rol.
Een Sauvignon blanc kan een prima dienen als aperitief, maar doet het ook goed als begeleider van koude voorgerechten, mosselen en frisse salades.
Wist u dat ...In de 18e eeuw waren de benedictijnen eigenaars van het Graves château Carbonnieux. Zij verscheepten hun witte wijn ook naar het Turkse hof. Echter, de moslims mochten (en mogen) geen alcohol drinken. De benedictijnen zetten voor het gemak "Eau Minérale de Carbonnieux" op de vaten. Waarop een Turkse heerser zich afvroeg waarom de goddeloze Fransen wijn dronken terwijl ze zulk uitstekend mineraalwater hadden.
Serveertip: een droge witte Graves smaakt uitstekend bij gepocheerde vis, maar ook bij een schotel van garnalen en champignons.
De wijn, die naar de streek zelf is genoemd, smaakte vroeger net als de Graves voornamelijk zoet. Tegenwoordig is de Entre-Deux-Mers bekend om zijn droge witte mengwijn, meestal samengesteld uit sémillon, sauvignon blanc en muscadelle. De wijn varieert van sappig, licht fruitig, fris en simpel tot genuanceerd en is vaak op fust vergist. Een verrukkelijke combinatie is Entre-Deux-Mers met de heerlijke vette oesters uit de baai van Arcachon aan de Atlantische Oceaan.
Hoe château d'Yquem de beroemdste Sauternes werd:
Een kunstschilder omschreef de kleur van Château d'Yquem als "het geel van Rembrandt waarvan men het geheim heeft verloren".
Serveertip: Schenk een gekoelde Sauternes bij fruit (perzik, abrikoos) of niet te zoet gebak. Nog spannender is de wijn te drinken bij een paté de foie gras of een roquefort.
Bordeaux is Frankrijks grootste gebied voor uitstekende en zelfs uitzonderlijke kwaliteitswijn. Van de 115.000 hectare wijngebied worden rode, witte en roséwijnen gemaakt. 80% van de oogst bestaat uit rode wijn. Bordeauxwijnen horen tot de meest gevraagde en tevens duurste wijnen. Dat komt door hun subtiele karakter, hun stijl en smaakschakeringen. De kwaliteit van de mooiste wijnen wordt overigens bewaakt via Classificatiesysteem ,waarvan de eerste in het leven is geroepen in 1855. De beste wijnen werden naar hun kwaliteit gerangschikt op een officiële lijst. Dit klassement wordt heden ten dage nog steeds gehanteerd.
De Bordeaux wordt gemaakt in een zestal belangrijke districten. Binnen die districten verschilt de wijn in smaaknuances van streek tot streek en zelfs van château tot château. Elke keldermeester of châteaueigenaar heeft zijn eigen manier en geheim om wijn te produceren. Dat het daarbij ook om grote financiële investeringen gaat, wordt (helaas) gereflecteerd in de vaak extreem hoge prijzen van de mooiere Bordeauxwijnen.
Elk landgoed met installaties voor wijnbereiding mag zich in de Bordeaux een château noemen. Dat heeft niets te maken met het bestaan van een werkelijk kasteel. Er bestaan natuurlijk wel een groot aantal respectabele wijnhuizen, waar de familie aangenaam woont op het château.
Ch. Ducru-Beaucaillou, St. Juliën
De belangrijkste districten met de mooiste châteaux en hun wereldberoemde wijnen zijn achtereenvolgens
Fronsac
De belangrijkste druif in de Médoc is de cabernet sauvignon, gevolgd door merlot, cabernet franc en petit verdot.
Voor alle betere Médocwijnen wordt consequent vatlagering toegepast. Hierdoor wordt de wijn verzacht en krijgt ze meer dimensie.
In het noordelijk deel van de Médoc (Médoc Maritime) worden kwalitatief uitstekende wijnen gemaakt. Toch hebben ze niet de grootheid van de wijnen uit het zuidelijke deel van de Médoc (Haut Médoc).
De Médoc kent acht appellations controlées, dat wil zeggen wijngebieden die het recht hebben hun naam te lenen aan de plaatselijke producenten. Naast de appellation Médoc kent men: de appellations:
Margaux
Moulis en Listrac
Saint-Julien
Pauillac
Saint-Estèphe
Haut-Médoc
Ch. Palmer, Matgaux
Het beroemdst van Margaux zijn uiteraard de crus classés, de door de overheid in 1855 vastgestelde beste wijnen van de Médoc. Margaux kent twee 5e crus, drie 4e crus, tien 3e crus, vijf 2e crus en een 1e cru, te weten Château Margaux.
Deze laatste wijn staat te boek als toppunt van finesse.
Rendement: 40 hectoliter per hectare.
Lekker? Een voormalig eigenaar van Château Margaux, beroemd om zijn schitterende wijn, ontmoette een Amerikaans minister die hem toevertrouwde dol te zijn op zijn wijn. "Weet u hoe ik de wijn drink? Een half glas Margaux uit een goed jaar, een half glas aardbeiensap en daarna goed roeren. Heerlijk!" De Châteauxeigenaar kon het recept niet waarderen...
Lekker! Chateau Margaux met paté de foie gras.
De gemeente Moulis ligt centraal in de Haut-Médoc. Enkele van de beste Moulis-domeinen liggen in het gehucht Grand Poujeaux, dat bijna meer châteaux dan huizen telt. Een ander bekend Moulis château is Chasse-Spleen: verjaagt de levensmoeheid! Basisrendement van de Mouliswijngaarden is 45 hectoliter per hectare.
Listrac telt ongeveer 500 hectare wijngaard. De wijnen zijn verwant aan die van Moulis, maar hebben wat meer kracht en substantie. Basisrendement 45 hectoliter per hectare.
Moulis en Listracwijnen zijn uitstekende begeleiders van rood vlees of een niet te sterke kaas.
Rendement: 40 hectoliter per hectare.
Gruaud Larose: St. Juliën
Saint-Julien produceert 11 grand cruswijnen
Classificatiesysteem. Deze wijnen beslaan 85% van de beschikbare wijngrond. Ook de overige wijnen van St-Julien zijn allemaal van goed niveau en steken boven de middelmaat uit.
Oud, ouder, oudst In 1934 ontdekte de toenmalige burgemeester van Saint-Julien dat de mensen in Saint-Julien gemiddeld langer leefden dan in de rest van Frankrijk. Onder de 1272 inwoners bevonden zich veertien echtparen die langer dan een halve eeuw waren getrouwd. Een vergelijking van de statistieken op landelijk niveau leverde de volgende wetenschap op: een inwoner van Saint-Julien heeft maar liefst 45% meer kans om ouder te worden dan een gemiddeld Fransman. De burgemeester vond het van weinig respect voor de wijn getuigen als hij de gunstige werking van zijn wijn op gezondheid niet overal bekend zou maken.
De bodem van de Pauillac is schraal, met een dikke kiezellaag die rijk is aan ijzer. De wijn van Pauillac is vitaal en krachtig met nuances van zwarte bes, ceder, munt en eikenhout. Tannine is altijd aanwezig; Pauillacwijnen zijn dan ook uitstekende bewaarwijnen die zeker vijf tot twintig jaar moeten en/of kunnen rijpen. Ook daarna is de wijn verrassend goed houdbaar en behoudt hij zijn karakteristieke eigenschappen.
Ch. Batailley
De wijn van Lafite-Rothschild staat geklasseerd als de beste rode van heel Bordeaux. Het is eigendom van de Franse Rothschildtak, terwijl de grote concurrent Mouton-Rothschild tot de Engelse tak van de familie behoort.
Dat het maken van een werkelijk grote wijn heel veel geld kost, blijkt uit het feit dat Lafite pas 80 jaar na de Rothschild overname winst ging maken. Lafite-Rothschild wordt uitsluitend van meer dan tien jaar oude wijnstokken gemaakt.
Serveertip:
Pauillac is een een ideale partner voor lamsvlees. Ook ander rood vlees en wild vormen een smakelijke combinatie. Schenk de wijn iets onder kamertemperatuur.
Saint-Estèphe kent twee 2e crus: Château Cos d'Estournel en Château Montrose. Een derde, een vierde en een vijfde cru.
De wijn kenmerkt zich door een diepe donkere kleur. Jonge wijnen zijn tanninerijk en smaken daardoor hard. Na rijping op de fes, die flink wat jaren kan en mag duren, wint de wijn aan geur en smaak en maken de tannines plaats voor zachtheid en harmonie.
|
Cos d' Estournel |
Cantemerle: Haut-Médoc
In de Classificatie van 1855 is Chateau Haut-Brion als eninge niet-Médoc opgenomen als pemier grand cru.
Clarence Dillon, een Amerikaans financier, kwam in 1935 naar Frankrijk om daar het Château Cheval Blanc te kopen. (St.Emilion). Voor de aankoop wilde Dillon het kasteel zien. Helaas verdwaalde hij door de mist. Na een lange, koude en vochtige rit raakte hij geïrriteerd en zag af van de koop van Cheval Blanc. Toch bleef hij geïnteresseerd in de aanschaf van een wijngoed. Na nieuwe beraadslagingen viel de keus op Haut-Brion, een keus die hem geen windeieren heeft gelegd.
Omdat de streek is verdeeld in grondgebieden van verschillende kwaliteit, is het ook noodzakelijk kritisch te zijn bij de aankoop van Saint-Emilion. De kwaliteit kan behoorlijk verschillen. De hoogste gemiddelde kwaliteit is te vinden in Saint-Emilion zelf en niet in de A.O.C. met de toevoeging Saint-Emilion. Van die A.O.C.'s is Saint-Georges-Saint-Emillon de beste wijn.
Het stadje Saint-Emilion is volstrekt middeleeuws met wallen, torens, kloosters, een grotkerk en andere monumenten. Niet alleen voor de wijnliefhebber het bezoeken waard.
St. Emilion
Saint-Emilion heeft een eigen officieel erkende classificatie die elk decennium wordt herzien. De top wordt gevormd door twee premiers grand crus, daarna volgen de premiers grand crus classés B en de grands crus classés. De basis van het systeem wordt gevormd door honderden grands crus die zich voornamelijk van de gewone Saint-Emilion onderscheiden door een lagere opbrengst per hectare. Een systeem waarover een bekend schrijver opmerkte: meer generaals dan soldaten. Rendement: grand cru of hoger: 40 hectoliter per hectare. Rendement Saint-Emilion: 45 hectoliter per hectare.
De Pomerol kent geen officiële classificatie, maar de wijn van Château Petrus wordt unaniem als een van de beste Bordeaux beschouwd. Rendement: 42 hectoliter per hectare.
Ten noorden van de Côtes de Bourg ligt Blaye. Een heuvelachtig gebied waar kalk het voornaamste grondelement is. De rode wijnen van Blaye hebben dikwijls een frisse smaak en worden bijna altijd verkocht als Premières Côtes de Blaye. De toegestane druivensoorten zijn cabernet-sauvignon, cabernet-franc, merlot en malbec.
Rendement rood: 50 hectoliter per hectare wit: 60.
Serveertip: Een Côtes de Bourg heeft pit genoeg voor vlees van de houtskoolgrill, maar ook bij een gebakken biefstuk smaakt hij licht gekoeld heel lekker.
Wat betreft de Bordeaux Supérieur, deze moet minimaal meer alcohol hebben en een basisrendement van 50 hectoliter per hectare.
Voor de Bordeaux Côtes de Francs en Bordeaux Côtes de Castillon geldt een minimum alcoholpercentage van 11% en 50 hectoliter per hectare basisrendement.
Bordeaux zonder meer is vaak een mengwijn, waarvan de kwaliteit wordt bepaald door de producent die hem uitbrengt.
In de Bordeauxstreek worden verschillende classificaties gehanteerd. De oudste is die van 1855, opgesteld ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Parijs. Deze lijst heeft nu nog steeds zijn waarde, hetgeen getuigt van de grote nauwkeurigheid waarmee hij destijds werd opgemaakt. In opdracht van de Kamer van Koophandel werd deze taak toevertrouwd aan de plaatselijke wijnmakelaars.
De wijnhandelaren namen als kwaliteitsmaatstaf voor elk wijn de maximumprijs die hij het afgelopen jaar had bereikt. De vijfenzestig duurste wijnen werden in vijf klassen verdeeld, waar ook hier de prijs de plaats bepaalde. De vijf klassen noemt men de Crus. De volgende Châteaux zijn als crus geclassificeerd:
1e cru |
2e cru |
3e cru |
4e cru |
5e cru |
Lafite-Rothschild |
Rausan-Ségla |
Kirwan |
Saint-Pierre |
Pontet-Canet |
Latour |
Rauzan-Gassies |
D'Issan |
Talbot |
Batailley |
Margaux |
Léoville-Las-Cases |
Lagrange |
Branaire |
Haut-Batailley |
Mouton-Rothschild |
Léoville Poyferré |
Langoa-Barton |
Duhart-Milon |
Grand-Puy-Lacoste |
Haut-Brion |
Léoville-Barton |
Giscours |
Pouget |
Grand-Puy-Ducasse |
|
Durfort-Vivens |
Malescot |
La Tour Carnet |
Lynch-Bages |
|
Gruaud-Larose |
Cantenac-Brown |
Lafon-Rochet |
Lynch-Moussas |
|
Lascombes |
Boyd-Cantenac |
Beychevelle |
Dauzac |
|
Brane-Cantenac |
Palmer |
Prieuré-Lichine |
D'Armailhac |
|
Pichon Baron |
La Lagune |
Marquis de Terme |
Du Tertre |
|
Pichon Lalande |
Desmirail |
|
Haut-Bages Libéral |
|
Ducru-Beaucaillou |
Calon-Ségur |
|
Pédesclaux |
|
Cos d' Estournel |
Ferrière |
|
Belgrave |
|
Montrose |
Marquis d'Alesme |
|
Camensac |
|
|
|
|
Cos Labory |
|
|
|
|
Clerc Milon |
|
|
|
|
Croizet-Bages |
|
|
|
|
Cantemerle |
Voor een compleet overzicht van de 1855 classificatie, klik hier:
Classificatie Bordeaux wijnen
De enige veranderingen in de Médoc classificatie sinds 1855 bestaan uit enkele licht gewijzigde namen en de promotie van Mouton-Rothschild van een deuxième cru naar een premier cru (1973).
Léoville-las-Cases: 2e cru uit St. Juliën
Bezwaar tegen dit classificatiesysteem is dat veel mooie wijnen niet zijn opgenomen terwijl ze dat zeker nu wel verdienen. Om hieraan tegemoet te komen heeft men in de Médoc een cru bourgeois classificatie ingesteld. Toch zijn een aantal chateau op eigen verzoek hierbij niet aangesloten, omdat zij vinden dat zij de kwaliteit van een cru classé hebben.
In de Bordeaux valt niet alleen te genieten van een keur aan meest uiteenlopende wijnen, ook kan elke kok zijn hart er ophalen. Door de ligging aan zee, doorkruist door rivieren, biedt de Bordeaux talloze combinaties met vis. Maar ook vlees- en wildgerechten zijn populair en worden op de meest exquise manier bereid. Een greep uit de mogelijkheden:
Macaronade La Belle Gasconne
60 gram gedroogde morieljes
50 cl. Heet water
50 cl. Crème fraîche
2 eetlepels olijfolie
500 gram kleine paddestoelhoedjes
zout/versgemalen peper
300 gram verse tagliatelle
125 gram foie gras
1 kleine zwarte truffel
Week de morieljes 15 minuten in heet water, laat ze uitlekken en bewaar het vocht. Zeef het vocht. Doe de morieljes samen met het vocht in een pan, breng aan de kook en kook in tot een half kopje. Doe de crème fraîche erbij en kook tot de helft van de crème door de paddestoelen is opgenomen. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan. Doe de gesneden paddestoelen erbij tot ze zacht worden. Voeg ze bij de morieljes en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Kook de pasta beetgaar. Schep het paddestoelenmengsel over de over de pasta en schep de foie gras in kleine blokjes er doorheen. Schaaf er tenslotte wat truffel over. Dien de pasta direct op.
Wijnsuggestie: Sauternes of een fraaie rode Bordeaux, b.v. een wijn uit Margaux.
Salade de jambon de pays grillé à l'Echalote
8 sjalotten in dunne plakjes gesneden
121/2 cl zuivere olijolie
8 dunne plakken rauwe ham
6cl goede rode wijnazijn
verse bieslook
zout en versgemalen peper
1 krop krulandijve
Marineer de sjalotten maximaal 24 uur in de olie op kamertemperatuur. Grill de ham 15 seconden op houtskool of onder de grill. Doe de gegrilde ham in een saladeschotel. Bedek de ham met de sjalotten en de olie. Daarover gaat de azijn en de bieslook, zout en versgemalen peper. Schud alles goed door elkaar. Dek de schaal af en laat hem vijf minuten staan. Neem de ham uit de schaal en doe de andijvie erin. Schud even om en verdeel de salade over vier borden. Leg daarover op ieder bord twee plakken ham.
Wijnsuggestie: Een eenvoudige rode Bordeaux
Lamsbout in rode wijn
1 eetlepel bloem
11/2 theelepel zou
1/2 theelepel rozemarijn
1 blad salie
1 gesnipperd teentje knoflook
1 lamsbout van 1-11/2 kilo
30 gram boter
2 dl. rode wijn
1 dl. heet water
Meng de bloem, zout, peper, salie, knoflook samen en wrijf de lamsbout in met dit mengsel. Verhit de boter in een ondiepe pan die ook in de oven kan. Bak het vlees aan alle kanten bruin in ongeveer 10 minuten. Gier er eerst de wijn en dan het hete water bij. Verwarm de over voor op 225° C. Zet de pan met zijn kokendhete inhoud in het midden van de oven. Laat de bout ruim 1 uur stoven. Geef hierbij aardappelen uit de oven en beetgare broccoli.
Wijnsuggestie: Een fraaie rode Bordeaux
Wist u dat..........
Cos d'Estourel
Bronnen: onder meer: