Biologische wijnen 

We onderscheiden op het ogenblik twee soorten. A. Biologische wijnen en B. Biologisch-dynamische wijnen. In de biologische en biodynamische wijnbouw wordt op twee fronten anders gewerkt dan in de reguliere wijnproductie. 1. In de wijngaard en 2. Tijdens het vinificatieproces.

 

1. DE WIJNGAARD

Tijdens de teelt van druiven wordt nogal wat bestreden. Onkruid, ongedierte en ziektes van de wijnstok. Onkruid wordt in de reguliere wijnbouw bestreden met bestrijdingsmiddelen, mechanisch of met het met de hand wieden. Bij de alternatieve variant gebeurt dit zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dit kost veel meer tijd, geld en moeite dan het werken met onkruidverdelgingsmiddelen. Denk eens aan steile hellingen waarop sommige wijngaarden zich bevinden. Er zijn ook wijnboeren die bewust gebruik maken van grassen tussen de druivenstokken om de wijnplant te dwingen zo diep mogelijk te wortelen en daar ver onder het oppervlak zijn voedingsstoffen vandaan te halen.

Het tweede probleem bij de productie van druiven zijn de ziektes die de wijnstok kan oplopen. Veel van die plagen ontstaan door schimmels. Meeldauw is een van die ziektes die de druiven ineen doet schrompelen. In de reguliere wijnbouw wordt meeldauw bestreden met een zwaveloplossing. In de alternatieve wijnbouw knipt men de aangatste bladeren weg. Indien men te veel bladeren moet knippen kan de druif te weinig suikers vormen en is er geen goede wijn meer van te maken.

 

 

Meeldauwbestrijding per helikopter

Bij het derde probleem waar de wijnbouwer zich voor geplaatst ziet, ongedierte, is de biologische wijnbouw vaak in het voordeel. Omdat deze, na jaren biologisch te hebben gewerkt een natuurlijk klimaat heeft gecreëerd waarbij de druivenstokken veel weerbaarder zijn geworden tegen schadelijke insecten. Indien men er voor gezorgd heeft door o.a. de beplanting rondom de wijngaard aantrekkelijk te maken voor vogels, heeft men er tevens voor gezorgd een natuurlijke vijand van de insecten in te schakelen. In de niet biologische wijnbouw gebruikt men insecticiden. 

 

 

2. IN DE WIJNKELDER

 

Sulfiet is verkrijgbaar in poeder en tablet vorm

Nagenoeg alle wijnboeren willen zo min mogelijk gebruikmaken van het schoonmaak en conserveringsmiddel Sulfiet. Als schoonmaakmiddel is er nauwelijks een bezwaar tegen in te brengen. De vaten en apparatuur moeten immers goed worden gereinigd. Indien men daarna met water naspoelt is er bijna niets meer van over in de tanks en vaten. Voor het gebruik als conserveringsmiddel gelden maximaal toegestane hoeveelheden per liter wijn, per land. De meest wijnproducenten gebruiken veel en veel minder dan wettelijk is toegestaan. In de biologische wijnproductie zal men van nature geneigd zijn zo min mogelijk van o.a. dit goedje als conservering aan de wijn toe te voegen. Sulfiet wordt ook gebruikt bij het vervaardigen van zoete wijnen. De zwavelhoudende stof stopt het gistingsproces voortijdig, waardoor er restsuikers in de wijn achterblijven en de wijn zoeter gaat smaken.

 

 

Biologische wijnbouw - Biologisch-dynamische wijnbouw

In de biologisch-dynamische wijnbouw, die in Frankrijk momenteel in opkomst is, gaat men een stap verder dan bij de biologische manier van werken. Men houdt hier rekening met allerlei natuurkrachten en kosmische wetten. Een aantal wijnboeren hangt er allerlei verschillende levensbeschouwingen erop na, zoals de Antroposofie.

 

KEURMERKEN

Er bestaan heel veel biologische keurmerken die we op wijnflessen kunnen aantreffen. Veel wijnboeren in Frankrijk gebruiken de tekst: "Vin issu de raisins biologique, contôlé par... de naam van de keuringsorganisatie."

 

Logo van Demeter

Indien men het keurmerk van DEMETER op een fles aantreft heeft men te maken met een wijn die op bio-dynamische wijze tot stand is gekomen. In Duitsland b.v. kennen we meer dan veertig organisaties die zich met controle van biologische wijnen bezig houden.

 

ZIN EN ONZIN VAN DE BIOWIJN

Is een biologische of biodynamische wijn nou ook een garantie voor een lekkere wijn?

Deze vraag moet ontkennend worden beantwoord. De kwaliteit van deze wijnen neemt wel in flinke mate toe omdat veel kennis omtrent alternatieve processen wordt gedeeld en verbreid. Steeds meer wijnboeren ontdekken dat hun akkers uitgeput raken en de bodem door het proces van jarenlange chemische bestrijding dood en uitgeput raakt. De wijnstokken worden steeds meer gestrest en sterven vroegtijdig. Het is inmiddels voor wijnproducenten een noodzaak geworden zich te bezinnen op een andere, alternatieve wijze van wijnbereiding.

  

DE SCHARRELWIJN

Anders dan in de pluimveehouderij praktijk is, men houdt daar minder kippen per vierkante meter dan in een legbatterij, streeft de scharrelwijn producent ernaar het aantal stokken per hectare te vergroten. Elke wijnstok moet dan dieper wortelen om aan water en voedsel te komen en de productie van druiven per stok neemt af. Resultaat is dan een grotere concentratie van smaakstoffen in de druif en een extractrijkere wijn.

 

ENKELE BEKENDERE BIO WIJNEN

Op Castello dei Rampolla in Toscane wordt inmiddels bio-dynamisch gewerkt.

 

Domaine du Moulin à Vent, Graves, Frankrijk

 

Château Falfas, Côtes de Bourg, Frankrijk, bio-dynamisch

 

Pierre Frick, Elzas, Frankrijk, bio-dynamisch

Tokay Pinot Gris, S.G.N.

Smaak: 8,3 Totaalscore: 16,6

Een sterke complexe geur. Smaak: heerlijk zoet en complex, malaga zonder madera smaak. Vinoblesse ?

 

Achteretiket van Domaine Combier Eccocert keurmerk

Domaine Combier, Crozes-Hermitage, Frankrijk, Eccocert

Crozes Hermitage, Clos des Grives Rhône r

2,4-2,5-3,2-8,3-2,7=16,7 Parker: 86-87+

Geur: Rijp fruit met drop, rookspek, zwarte bessen en hout. Smaak: Gerookt hout, hartig, bessen en fermentation malolactique, klein zoetje en een een beetje grapefruits. Een lange sterke wijn met goede frisse zuren. Heerlijk! 2002/2005 Vinoblesse 13,59

   

Pierre André, Châteauneuf du Pape, Frankrijk, bio-dynamisch

 

Domaine de Fontarèche, Languedoc, Frankrijk, bio-dynamisch

1998 Promise; Coteaux du Languedoc

2,5-2,7-8,3-2,6=16,1

Geur: gesloten maar wel geconcentreerde geur. Smaak: Heerlijk fruit, lengte, klasse, vlierbes en braam met med. body. va. 2005 Vinoblesse 17,24

 

Domaine Richaume, Côtes de Provence

1998 Cuvée Columelle 2,5-3,2-8,4-2,7=16,8 Parker: 90-92+

Geur: Fantastiche geur, bomvol fruit en frisheid, dik en complex. Smaak: Een jammy wijn met heerlijk fruit, prima zuren, lang en sterk met wat inkt en klasse. va. 2002 Eduard Mol 20,50

 

Roeland Koning

LINKS

www.demeter.net/

www.demeter-bd.nl/ 

www.demeter-usa.org/

 

Home

Wijnhandels

Sitemap

Pictures

Wijn

Wineflight