Zelf Port maken

Men zegt wel eens, zelfs van druiven kan je zelf wijn maken. Bijna alle planten en vruchten zijn te vergisten, peterselie, komkommer, brandnetel, berkensap, mits je genoeg suiker toevoegt om aan het gewenste alcoholpercentage te komen.

Port maken van vlierbessen is leuk om te doen. U leert dan zo de basisprincipes van het wijnmaken. Het resultaat is mits u schoon werkt, heerlijk. Zelf is het mij al een paar maal overkomen dat kenners niet door hadden dat ze een zelfgemaakte wijn kregen voorgezet!

 

 

Basis artikelen voor het zelf wijn maken

Grote emmers, met deksel liefst wit, een trechter, perszak, hevel met slang en houten lepels. Om de most te laten gisten heeft u een grote gistingsfles nodig, Er bestaan glazen flessen zijn van 5, 10, 15, 20 en 25 liter. Als afsluiter gebruiken we rubberen stop met een waterslot van kunststof. Om het soortelijk gewicht van de most (suikers) te kunnen meten, heeft u een maatglas en een hydrometer nodig en thermometer om de temperatuur te controleren. Verder heeft u nodig: sulfietpoeder en/of pillen voor het steriliseren en reinigen van flessen en gereedschap, gistvoedingszout, pecto-enzymen, gist, citroenzuur en suiker. Het recept geeft aan wat u nodig heeft en in een goede wijnartikelen winkel, waar deze artikelen gekocht kunnen worden geeft men graag adviezen.

Verder heeft u nodig: kurken voor de flessen waar u de port op bottelt als deze klaar is en een kurkapparaat.

 

Vlierbessenport van verse vlierbessen

Benodigdheden:

Vlierbessen: 1,5-3 kilo

Een overrijpe banaan

Suiker: 3 kilo

Pecto-enzymen: 3 gram

Citroenzuur: 15 gram

Zakje portgist

Gistvoedingszout 6 gram

Dit is een recept voor 10 liter rode portwijn. Pluk de bessen in september en ontdoe ze van de steeltjes met behulp van een vork. Plet ze en laat ze dan met een weinig water gedurende 15 min. koken. Los de helft van de suiker op in 2 liter water en voeg toe. Na afkoeling (tot 25°C!) het gistvoedingszout, het pecto-enzyme, de gist en het citroenzuur toevoegen. Laat alles gedurende 2 dagen gisten in een witte plastik emmer, afgesloten met een deksel onder toevoeging van een overrijpe banaan (geeft extra body). Roer elke dag minstens eenmaal alles door. Zeef dan af door een perszak, pers de pulp uit en giet de most in een gistingsfles van 10 liter. Vul aan met water tot 3/4 van de fles gevuld is. Plaats het waterslot op de fles en laat op een warme plaats (25°C) nog 1 week verder gisten. Meet na een week het soortelijk gewicht van de most en zorg onder toevoeging van suiker dat u op een potentieel gehalte van 20 % uitkomt. (De gisting zal door de portgist op ongeveer 15% blijven steken en u houdt dan restsuikers over, die de wijn zoet doet smaken). Voeg dan de overige suiker opgelost, toe; vul de fles tot juist onder de hals en schud alles door elkaar. Laat nu verder gisten. Afhankelijk van de omstandigheden zal de wijn uitgegist zijn binnen 4 maanden.
Hevel de wijn dan over in een zuivere gistingsfles zonder het bezinksel op te schudden. Laat opnieuw enkele maanden klaren en rijpen tot de wijn kristalhelder is. Nu kan u de wijn gaan bottelen in wijnflessen.
Denk eraan: hoe langer u de deze wijn laat rijpen, des te rijker wordt hij van body, bouquet en smaak.

Werk altijd zo schoon mogelijk en sulfiet met een sulfietoplossing alles wat met de wijn of most in aanraking komt. Naspoelen met water.

 

Vlierbessenport van gedroogde vlierbessen

Benodigdheden:

Gedroogde vlierbessen: 500 gram

Een overrijpe banaan

Suiker: 3 kilo

Pecto-enzymen: 3 gram

Citroenzuur: 15 gram

Zakje portgist

Gistvoedingszout 6 gram

Gedroogde vlierbessen zijn verkrijgbaar in een goede wijnartikelen zaak. Doe de vlierbessen in een emmer en overgiet ze met 3 liter kokend water. Voeg tijdens het afkoelen 750 gram suiker toe. Na het afkoelen de rest van de grondstoffen behalve de overgebleven suiker, toevoegen evenals een overrijpe banaan. Afdekken met een theedoek of deksel en elke dag goed roeren met een houten lepel. Na drie dagen de vloeistof van de bessen afgieten en in een gistingsfles doen. Deze afsluiten met een rubberen dop met een waterslot, gevuld met water. De bessenpulp overgiet u met 3 liter gekookt, afgekoeld water waarin u een kilo suiker heeft opgelost. De emmer afdekken en weer drie dagen laten staan. Deze procedure na drie dagen nog een maal herhalen. Op de gistingsfles bevindt zich dan ongeveer 9 liter most. De fles dan met water tot bijna bovenaan afvullen. Laat nu verder gisten. Afhankelijk van de omstandigheden zal de wijn uitgegist zijn binnen 4 maanden.
Hevel de wijn dan over in een zuivere gistingsfles zonder het bezinksel op te schudden. Laat opnieuw enkele maanden klaren en rijpen tot de wijn kristalhelder is. Nu kan u de wijn gaan bottelen in wijnflessen.

 

Variaties

U kunt een deel van het te gebruiken water vervangen door vruchtensappen. Om het alcoholpercentage te verhogen is het mogelijk brandewijn toe te voegen.

 

Zelf druivensap maken 

Allereerst dien je met schone, goede materialen te werken. Niet met voorwerpen, die van lood, tin, koper of zink of email zijn gemaakt. Wel bijvoorbeeld met een grote, roestvrij stalen pan of met een witte onbeschadigde plastic emmer, voorts een zeef. Houdt er nu al rekening mee, dat wanneer het druivensap daar is, dat je het binnen een paar dagen dient te nuttigen, aangezien er een spontane gisting gaat ontstaan. Er zit een wijnmakers winkel in Amsterdam. Hier kun je sulfiet kopen in tabletvorm onder de naam Campden-of Schwefeltabletten. Natuurlijk kun je hier ook verdere informatie krijgen. De tabletten in water oplossen en het gereedschap, zoals de emmer, de zeef reinigen door ze een tijdje in de wateroplossing te laten staan. Je kunt sulfiet ook vervangen door SODA. En nu dan de trossen gaan knippen. De handen goed wassen en daarna de trossen goed afspoelen onder water, insecten verwijderen en dan in de emmer doen. Dan met de hand of met een stamper de druiven gaan kneuzen. Niet lang daarna de druivenpulp door de zeef persen, of sapcentrifuge. De pitjes en de schillen blijven dan achter, zodat je de tannine praktisch weghaalt. Is het sap nog te zuur, dan kun je er wat gewone huishoudsuiker aan toevoegen. Is het te zoet, dan wat citroensap erbij. Vervolgens dien je het sap in een pan te verhitten, zodat de enzymen vernietigd worden. Nog een keer zeven en af laten koelen. Nogmaals, wel snel nuttigen, binnen 1 week tijd of je moet er een conserveringsmiddel aan toevoegen.

Brouwmarkt BV

Markerkant 1111

1316 AE ALMERE

036-5400844

 

www.brouwmarkt.nl 

Waterslot om oxidatie van de wijn tegen te gaan

 

het schoonmaak product sulfiet in tabletten of poeder

 

 

 

 

hydrometer

 

 

  

 

 

rubberen afsluitdop voor gistingsfles

 

  

het resultaat...

 

Home

Wijnhandels

Sitemap

Pictures

Wijn

mailto: Roel

Wineflight