Zelf Port maken Men zegt
wel eens, zelfs van druiven kan je zelf wijn maken. Bijna alle planten en
vruchten zijn te vergisten, peterselie, komkommer, brandnetel, berkensap,
mits je genoeg suiker toevoegt om aan het gewenste alcoholpercentage te
komen. Port
maken van vlierbessen is leuk om te doen. U leert dan zo de basisprincipes
van het wijnmaken. Het resultaat is mits u schoon werkt, heerlijk. Zelf is
het mij al een paar maal overkomen dat kenners niet door hadden dat ze een
zelfgemaakte wijn kregen voorgezet! Basis
artikelen voor het zelf wijn maken Grote
emmers, met deksel liefst wit, een trechter, perszak, hevel met slang en
houten lepels. Om de most te laten gisten heeft u een grote gistingsfles
nodig, Er bestaan glazen flessen zijn van 5, 10, 15, 20 en 25 liter. Als
afsluiter gebruiken we rubberen stop met een waterslot van kunststof. Om het
soortelijk gewicht van de most (suikers) te kunnen meten, heeft u een
maatglas en een hydrometer nodig en thermometer om de temperatuur te
controleren. Verder heeft u nodig: sulfietpoeder en/of pillen voor het
steriliseren en reinigen van flessen en gereedschap, gistvoedingszout,
pecto-enzymen, gist, citroenzuur en suiker. Het recept geeft
aan wat u nodig heeft en in een goede wijnartikelen winkel, waar deze
artikelen gekocht kunnen worden geeft men graag adviezen. Verder
heeft u nodig: kurken voor de flessen waar u de port op bottelt als deze
klaar is en een kurkapparaat. Vlierbessenport
van verse vlierbessen Benodigdheden: Vlierbessen:
1,5-3 kilo Een overrijpe
banaan Suiker: 3
kilo Pecto-enzymen:
3 gram Citroenzuur:
15 gram Zakje
portgist Gistvoedingszout
6 gram Dit is
een recept voor 10 liter rode portwijn. Pluk de bessen in september en ontdoe
ze van de steeltjes met behulp van een vork. Plet ze en laat ze dan met een
weinig water gedurende 15 min. koken. Los de helft van de suiker op in 2
liter water en voeg toe. Na afkoeling (tot 25°C!) het gistvoedingszout, het
pecto-enzyme, de gist en het citroenzuur toevoegen. Laat alles gedurende 2
dagen gisten in een witte plastik emmer, afgesloten met een deksel onder
toevoeging van een overrijpe banaan (geeft extra body). Roer elke dag
minstens eenmaal alles door. Zeef dan af door een perszak, pers de pulp uit
en giet de most in een gistingsfles van 10 liter. Vul aan met water tot 3/4
van de fles gevuld is. Plaats het waterslot op de fles en laat op een warme
plaats (25°C) nog 1 week verder gisten. Meet na een week het soortelijk
gewicht van de most en zorg onder toevoeging van suiker dat u op een
potentieel gehalte van 20 % uitkomt. (De gisting zal door de portgist op
ongeveer 15% blijven steken en u houdt dan restsuikers over, die de wijn zoet
doet smaken). Voeg dan de overige suiker opgelost, toe; vul de fles tot juist
onder de hals en schud alles door elkaar. Laat nu verder gisten. Afhankelijk
van de omstandigheden zal de wijn uitgegist zijn binnen 4 maanden. Werk
altijd zo schoon mogelijk en sulfiet met een sulfietoplossing alles wat met
de wijn of most in aanraking komt. Naspoelen met water. Vlierbessenport
van gedroogde vlierbessen Benodigdheden: Gedroogde
vlierbessen: 500 gram Een
overrijpe banaan Suiker: 3
kilo Pecto-enzymen:
3 gram Citroenzuur:
15 gram Zakje
portgist Gistvoedingszout
6 gram Gedroogde
vlierbessen zijn verkrijgbaar in een goede wijnartikelen zaak. Doe de
vlierbessen in een emmer en overgiet ze met 3 liter kokend water. Voeg
tijdens het afkoelen 750 gram suiker toe. Na het afkoelen de rest van de
grondstoffen behalve de overgebleven suiker, toevoegen evenals een overrijpe
banaan. Afdekken met een theedoek of deksel en elke dag goed roeren met een
houten lepel. Na drie dagen de vloeistof van de bessen afgieten en in een
gistingsfles doen. Deze afsluiten met een rubberen dop met een waterslot,
gevuld met water. De bessenpulp overgiet u met 3 liter gekookt, afgekoeld
water waarin u een kilo suiker heeft opgelost. De emmer afdekken en weer drie
dagen laten staan. Deze procedure na drie dagen nog een maal herhalen. Op de
gistingsfles bevindt zich dan ongeveer 9 liter most. De fles dan met water
tot bijna bovenaan afvullen. Laat nu verder gisten. Afhankelijk van de
omstandigheden zal de wijn uitgegist zijn binnen 4 maanden. Variaties U kunt
een deel van het te gebruiken water vervangen door vruchtensappen. Om het
alcoholpercentage te verhogen is het mogelijk brandewijn toe te voegen. Zelf
druivensap maken Allereerst
dien je met schone, goede materialen te werken. Niet met voorwerpen, die van
lood, tin, koper of zink of email zijn gemaakt. Wel bijvoorbeeld met een
grote, roestvrij stalen pan of met een witte onbeschadigde plastic emmer,
voorts een zeef. Houdt er nu al rekening mee, dat wanneer het druivensap daar
is, dat je het binnen een paar dagen dient te nuttigen, aangezien er een
spontane gisting gaat ontstaan. Er zit een wijnmakers winkel in Amsterdam.
Hier kun je sulfiet kopen in tabletvorm onder de naam Campden-of
Schwefeltabletten. Natuurlijk kun je hier ook verdere informatie krijgen. De
tabletten in water oplossen en het gereedschap, zoals de emmer, de zeef
reinigen door ze een tijdje in de wateroplossing te laten staan. Je kunt
sulfiet ook vervangen door SODA. En nu dan de trossen gaan knippen. De handen
goed wassen en daarna de trossen goed afspoelen onder water, insecten
verwijderen en dan in de emmer doen. Dan met de hand of met een stamper de
druiven gaan kneuzen. Niet lang daarna de druivenpulp door de zeef persen, of
sapcentrifuge. De pitjes en de schillen blijven dan achter, zodat je de
tannine praktisch weghaalt. Is het sap nog te zuur, dan kun je er wat gewone huishoudsuiker
aan toevoegen. Is het te zoet, dan wat citroensap erbij. Vervolgens dien je
het sap in een pan te verhitten, zodat de enzymen vernietigd worden. Nog een
keer zeven en af laten koelen. Nogmaals, wel snel nuttigen, binnen 1 week
tijd of je moet er een conserveringsmiddel aan toevoegen. Brouwmarkt BV Markerkant 1111 1316 AE ALMERE 036-5400844 |
Waterslot om oxidatie van de wijn tegen te
gaan het schoonmaak product sulfiet in tabletten
of poeder hydrometer rubberen afsluitdop voor gistingsfles het resultaat... |